Home Reisgids Bezienswaardigheden Central Park: dit kun je er allemaal doen!
Central Park: dit kun je er allemaal doen!

Central Park: dit kun je er allemaal doen!

0
0

Central Park is ongetwijfeld het bekendste stadspark van Amerika. Het rechthoekige park in New York City is niet alleen een groene oase tussen de wolkenkrabbers; er is ook ontzettend veel te beleven en bekijken. Het is de finish van de New York marathon en komt in talloze films en series voor. Je kunt met gemak een hele dag in Central Park doorbrengen. Wij vertellen je over de leukste bezienswaardigheden en attracties in Central Park New York en vanuit welk Central Park hotel je het mooiste uitzicht hebt. En vergeet niet om het Central Park festival een bezoekje te brengen, als je er toch bent.

Central Park met kinderen

Neem een kleed en eten mee en geniet van alles wat Central Park in New York te bieden heeft. Van een Central Park festival tot speeltuinen: het is er allemaal. Als je van het westen naar het oosten loopt via 79th St. Transverse, dan loop je richting het Alice in Wonderland beeld. Dit ligt aan de oostgrens van het park, bij E76th St. en 5th Avenue en ongeveer in het middel van het park. Het beeld is vlakbij Conservatory Water: het bekende meer waar ook de kleine bootjes varen die je vaak in films ziet. En het leuke is dat je die radiobestuurbare bootjes ook zelf kunt huren bij Kerbs Boathouse. Op dit water zeilde Stuart Little naar de overwinning. Via East Drive en daarna Central Drive kun je doorlopen naar de prachtige Central Park Carousel en de Hekscher Playground (ingang: W59th St en 7th Av) in het zuiden van het park.

alice in wonderland beeld in central park
Het Alice in Wonderland beeld. Foto en copyright: Linda Canter/Hurray-USA

Central Park Zoo

De Central Park Zoo kun je natuurlijk niet overslaan als je in New York bent met kinderen. De dierentuin vind je bij de ingang 5th Avenue en E64th St. In de dierentuin leven onder andere pinguins, rode panda’s, grizzly beren, zeeleeuwen, sneeuwluipaarden, zeehonden en ijsberen. Er is ook een kinderboerderij (Children’s Zoo) met onder andere geiten. Je kunt hier tickets kopen.

hans christian andersen beeld in central park
Het bronzen beeld van Hans Christian Anderson die voorleest uit Het Lelijke Eendje. Kinderen mogen klimmen op het beeld.

Central Park standbeelden: klimmen op Hans Christian Andersen

Één van de populairste beelden in Central Park is het beeld van Hans Christian Andersen, die voorleest uit zijn boek The Ugly Duckling. Het bronzen beeld werd in 1956 geplaatst, ter ere van de 150e verjaardag van de Deense auteur. Van juni tot en met september wordt er elke zaterdagochtend – regen of geen regen – voorgelezen aan kinderen tussen 11 en 12 uur ’s ochtends. Er wordt uiteraard gelezen uit de boeken van de auteur, zoals bijvoorbeeld The Little Mermaid. Het beeld staat aan de westkant van het Conservatory Water. Je kunt er komen via de ingang E76th en 5th Avenue (ga naar links, langs het Alice in Wonderland beeld, tot je bij het water komt) of via de ingang E76th en 5th Avenue (ga dan rechts naar het water).

Umpire Rock: het mooiste uitzicht in Central Park

Vlakbij Heckscher Playground vind je Umpire Rock, waar je lekker kunt klimmen op de rotsen en waar ook klimtoestellen en glijbanen hebt. Bovendien heb je een prachtig uitzicht op de wolkenkrabbers rond West 59th Street, zoals het bekende Empire Hotel (Gossip Girl, anyone?).

Speeltuinen in Central Park

Naast Heckscher Playground zijn er nog veel meer speeltuinen. Achter het beeld Group of Bears (ingang: 5th Avenue en E79th St) vind je de Ruth and Arthur Smadbeck-Heckscher East Playground.

Achter het Metropolitan Museum, vlakbij E85th St en 5th Avenue vind je Ancient Playgroud. Ondanks wat de naam suggereert is dit één van de nieuwste speeltuinen in Central Park, geschikt voor peuters en kleuters. Er zijn allerlei leuke speeltoestellen van hout, die zijn geïnspireerd op de Egyptische collectie van het museum.

Omringd door prachtige bomen is de Diana Ross Playground. Na haar concert op de Great Lawn in 1983 besloot de zangeres een speeltuin te financieren. Er zijn bruggetjes, ladders, glijbanen, een klimnet en schommels. Je komt hier via de westkant van het park bij 81st Street.

Alle speeltuinen van Central Park bekijk je hier.

strawberry fields imagine mozaiek
Het Imagine mozaïek bij Strawberry Fields. Foto en copyright: Linda Canter/Hurray-USA

Bezoek het Imagine mozaïek

Fans van de Beatles en John Lennon verzamelen zich dagelijks bij het Imagine mosaic bij Strawberry Fields. Het is een eerbetoon aan John Lennon, die aan de overkant van de straat woonde in het Dakota appartementencomplex en daar ook werd vermoord. Je komt bij Strawberry Fields via West 72nd en Central Park West. Metrolijnen B en C stoppen er ook.

Bethesda Fountain en Terrace in Central Park
Bethesda Fountain en Terrace. Foto en copyright: Linda Canter/Hurray-USA

Bethesda Fountain en Terrace

Één van de bekendste plaatjes uit Central Park is Bethesda Fountain en het omliggende Bethesda Terrace. Hier vind je ook de Bow Bridge, waarover ik later meer vertel. Bethesda Terrace loop je op via een tunnel, met prachtige tegels tegen het plafond: het Minton Tile Ceiling at Bethesda Fountain. Loop je verder, dan kom je op het terras, eigenlijk meer een groot plein. Deze plek wordt gezien als het centrale punt van het stadspark. Aan het eind staat de fontein, met het Angel of the Waters beeld aan de bovenkant. Het is een Bijbelse verwijzing en eerbetoon aan het eerste schone drinkwater in New York.

Minton Tile Ceiling bij Bethesda Fountain. Foto en copyright: Linda Canter/Hurray-USA

Loop je via Bow Bridge verder, dan vind je aan je rechterhand The Loeb Boathouse, waarover ik later ook meer vertel. Loop je een stukje rechtdoor, dan kom je uit bij Belvedere Castle.

belvedere castle in central park

Belvedere Castle

Belvedere Castle is een kasteel in Central Park New York. Ja, echt waar. Het is één van de vijf bezoekerscentra in Central Park. Het kasteel werd gebouwd in 1869 en is een mengelmoes van Gotische en Romaanse stijlen. In de Amerikaanse Sesamstraat woonde Count von Count in Belvedere Castle. Het komt ook voor in de Smurfen film uit 2011 als kasteel waarin Gargamel zijn laboratorium had. Belvedere Castle werd gebruikt door het New York Meteorological Observatory, dat later verplaatste naar Rockefeller Center. Op dit moment is het kasteel gesloten, omdat het wordt gerenoveerd.

loeb boathouse
The Loeb Boathouse. Foto en copyright: Linda Canter/Hurray-USA

Loeb Boathouse

The Loeb Boathouse is één van de meest romantische plekken in Central Park. Dit restaurant ligt aan The Lake, waar je met echte bootjes kunt varen. Je kunt ook een gondel huren of fietsen huren. En natuurlijk kun je heerlijk ontbijten, lunchen, brunchen en dineren in het restaurant. Het is hier wat formeel, dus houdt daar rekening mee. Reserveren doe je via de website. Het boathouse is één van de bekendste iconen van Central Park. Je kent het waarschijnlijk wel uit de film 27 Dresses.

Central Park Festival

SummerStage is het grootste gratis outdoor festival in Central Park, waar al decennia lang optredens plaatsvinden. Naast bekende artiesten – waar je voor moet betalen – worden er ook meer dan honderd gratis events georganiseerd tussen mei en september. Er is theater, live muziek, dans en kindershows. De locatie voor het Central Park Festival is Rumsey Playfield.

The Great Lawn

The Great Lawn is een grasveld met maar liefst acht honkbalvelden. Op een vrije dag is het er een drukte van belang. Het is één van mijn favoriete plekken in Central Park door de actieve sfeer die er hangt. Je komt hier als je rechtdoor loopt via Turtle Pond vanaf Belvedere Castle. Onderweg komt je het Delacorte Theater tegen. Hier wordt elk jaar Shakespeare in the Park opgevoerd.

Rechts van The Great Lawn vind je The Obelisk, ook wel Cleopatra’s Needle genoemd. Het is het oudste monument in de buitenlucht in de stad. Deze obelisk was onderdeel van een set van 2: ze stammen uit ongeveer 1450 voor Christus. Één obelisk staat nu in Londen, de ander in Central Park. Achter de Obelisk (volg het wandelpad van 5th Avenue en E79th St) zie je het Metropolitan Museum of Art.

Metropolitan Museum of Art

Het bekendste museum van New York vind je in Central Park, via de ingang 5th Avenue en E79th St. Het Metropolitan Museum of Art heeft een collectie met meer dan 2 miljoen permanente stukken, zoals 18 schilderijen van Rembrandt, 37 van Monet en 5 van Vermeer. Naast schilderijen vind je er ook veel beeldhouwwerken. In het museum wordt ook het wereldberoemde Met Gala gehouden: één van de belangrijkste fundraisers voor het Costume Institute, onderdeel van het Met. Ocean’s 8 speelt zich af op dit gala.

gapstow bridge
Gapstow Bridge, vlakbij de rand van Central Park

Bekende bruggen

Het park heeft verschillende bekende bruggen en bogen. De bekendste is waarschijnlijk de Bow Bridge, die werd gebouwd tussen 1859 en 1862. Het was de eerste brug van gietijzer in het park en is de op één na oudste gietijzeren brug in Amerika. Daarnaast is het ook de langste brug in het park. De Bow Bridge zie je onder andere in Home Alone 2, When Harry Met Sally en The Muppets Take Manhattan.

Een andere bekende brug in Central Park is de Gapstow Bridge. Deze brug is helemaal van steen en werd gebouwd (als vervanger voor zijn houten voorganger) in 1896. Je ziet de Gapstow Bridge onder andere in Home Alone 2, Gossip Girl en Cruel Intensions. De brug ligt over The Pond: een meertje aan de rand van Central Park en 5th Avenue.

Wollman Rink
Wollman Rink. Foto en copyright: Linda Canter/Hurray-USA

Wollman Rink

Loop je na The Pond en de Gapstow Bridge iets verder het park in, dan kom je uit bij de Wollman Rink. Op deze ijsbaan kun je in de winter schaatsen. Ik heb het zelf jaren geleden gedaan en dat was ontzettend leuk en winters. Je kunt er schaatsen huren, dus die hoef je niet zelf mee te nemen.

The Conservatory Garden

Als je van mooie tuinen houdt, dan is The Conservatory Garden in het noorden van het park een plek die je niet moet overslaan. De tuin is onderverdeeld in drie kleinere tuinen: één in Franse stijl, één in Engelse stijl en één in Italiaanse stijl. Je komt er via de Vanderbilt Gate (Fifth Avenue en tussen 104th en 105th St).

De ingang van het beroemde Central Park hotel The Plaza. Foto en copyright: Linda Canter/Hurray-USA

Central Park hotel

Gewone hotels in New York City zijn al duur, maar een Central Park hotel met uitzicht is loeiduur. We zeggen het alvast even. In het park zelf zijn geen hotels, maar er staan er natuurlijk voldoende in de omgeving. Dit zijn de mooiste hotels aan de rand van Central Park:

Plaza Hotel

De droom van elke Home Alone fan (ik beken!): een nachtje slapen in het Plaza. Daar tel je al snel 1000 dollar voor neer trouwens. Maar ook in Gossip Girl, Sex and the City, Bride Wars en zelfs Flodder in Amerika was The Plaza te zien. Het hotel ligt aan de zuidelijke rand van Central Park en 5th Avenue.

Park Lane Hotel

Naast het Plaza ligt het Park Lane Hotel. Het hotel is 46 verdiepingen hoog en biedt een panoramisch uitzicht op Central Park. Voor het beste uitzicht boek je de Park Lane Suite. Gewone kamers (met uitzicht) beginnen vanaf 300 dollar per nacht. Een suite kost al snel 600 dollar.

Ritz-Carlton New York

Het kan natuurlijk altijd nog duurder: wil je een nacht in het Ritz-Carlton verblijven, dan betaal je minimaal 1100 euro per nacht. Dat je daarvoor met twee personen naar New York kunt vliegen is een klein detail. Je krijgt er ongetwijfeld een hoop luxe voor.

Four Seasons Hotel New York

Het Four Seasons is het duurste Central Park hotel in New York. Voor een nachtje tukken betaal je 1200+ euro, maar dan heb je wel een uitzicht om u tegen te zeggen.

Kijk voor de openingstijden van de restaurants en tuinen, meer info over het Central Park Festival, voor bootverhuur en fietsverhuur op de officiële website van Central Park New York.

 

Elke maand naar de VS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld
Linda Ik ben freelance SEO-tekstschrijver en helemaal gek van de VS. Oprichter van Hurray-USA. Als ik de kans zou krijgen, zou ik dolgraag in de VS willen wonen. Ik ben gek op Las Vegas, Boston en natuurlijk New York City, maar ontdek ook graag de Nationale Parken.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *