Home Reisgids Nationale parken Arches National Park: boordevol rotsbogen
Arches National Park: boordevol rotsbogen

Arches National Park: boordevol rotsbogen

0
0

Arches National Park in Utah is één van de iets minder bekende parken in West-Amerika, maar absoluut niet minder mooi. Het indrukwekkende landschap bestaat uit natuurlijke bogen van rood gesteente en is zeker een bezoekje waard. Wij vertellen je meer over dit prachtige park en waarom je hierheen moet.

Tip: Boek je huurauto direct bij TUI Cars!

Ligging van Arches National Park

Arches National Park ligt in het oosten van de staat Utah, een kleine 10 kilometer ten noorden van het plaatsje Moab. Het park is deel van Utah’s Canyon Country. Het landschap heeft een opvallend rode kleur, die je in veel andere nationale parken in de regio ook ziet. Arches ligt op ongeveer 50 kilometer afstand van Canyonlands National Park. Voor de dichtstbijzijnde staatshoofdstad moet je een eindje rijden, want dit is Salt Lake City en die stad ligt 370 kilometer naar het noordwesten.

Rotsbogen gevormd door natuurelementen

Erosie heeft door de miljoenen jaren heen veel van het landschap van het zuidwesten van de Verenigde Staten gecreëerd, zo ook Arches National Park. Het park wordt gekenmerkt door de duizenden natuurlijke bogen die deel uitmaken van het gebied. Er zijn meer dan 2000 bogen geteld. Nergens ter wereld bestaat er een gebied met zoveel natuurlijke bogen. Sommige bogen zijn heel klein en hebben een opening van nog geen meter, maar veel bogen hebben een grotere opening. De grootste rotsboog heet de Landscape Arch en is wel 88 meter breed.

delicate arch
De Delicate Arch in Arches National Park

De meest bekende en iconische boog heet de Delicate Arch. Deze boog is te zien op veel beelden waar dit nationale park in de spotlight wordt gezet. Zelfs op alle nummerborden van Utah is de Delicate Arch te zien. Een ander bekend beeld is de Double Arch, twee fotogenieke bogen die ook in het park te vinden zijn. De bogen hebben allemaal een andere, unieke vorm en veranderen steeds, ook al is dat uiteraard niet te zien. Water, wind en zand beïnvloeden de vorm en daarom houdt de erosie nooit op.

double arch
Double Arch in Arches National Park

Klimaat en weer

Het klimaat in het park is over het algemeen droog en woestijnachtig. Temperaturen in de maanden november tot en met februari liggen laag: gemiddeld tussen -7 en 13 graden. Met temperaturen ver boven de 30 graden zijn de maanden juni tot en met september het heetst, waar de temperaturen in juli zelfs 38 tot 40 graden bereiken. Ga dus in deze maanden extra goed voorbereid op pad. Water, kleding met lange mouwen en pijpen zijn aan te raden. Vermijd ook de heetste tijden van de dag (als de zon het hoogste staat).

Autoroute door Arches National Park

Je kunt eenvoudig zelf met de auto door het park rijden. Highway 191 loopt van het noorden richting het zuiden en komt langs Arches National Park. Een aantal minuten ten noorden van Moab ligt de afrit naar Arches Scenic Drive, die door het nationale park loopt. Deze weg is ongeveer 26 kilometer lang en eindigt bij het zogenaamde Devils Garden. Hier zijn geen wandelpaden en mag je gewoon vrij rondlopen. Een geweldige plek voor avonturiers!

Devils Garden in arches national park
Devils Garden

Wandelroutes in Arches National Park

Delicate Arch trail

Een must-do wandelroute die je zelf kunt doen is de Delicate Arch hike. Deze hike is ongeveer 4,8 kilometer lang (in totaal, van start tot eind). De wandelroute is deels op een wandelpad, maar er zijn delen van de route waar je een stukje moet klimmen. Wees dus voorzichtig als je last hebt van zwakke gewrichten of moeite hebt met klimmen. De hike is middelzwaar en kan ook gedaan worden met kinderen. Let wel op, als je op het hoogste punt bent is het terrein omringd door steile rotsen en kliffen. Om de Delicate Arch Trailhead te bereiken moet je de afslag naar Delicate Arch Road nemen vanaf de Arches Scenic Drive. Als je de wandelroute liever niet doet, dan kan je de Delicate Arch wel van een grotere afstand bekijken. Rijd hiervoor gewoon naar het einde van Delicate Arch Road.

arches national park landscape arch
Landscape Arch in Arches National Park

Hike naar Landscape Arch

Devils Garden ligt aan het eind van de Arches Scenic Drive en vanaf hier kan je binnen 25 minuten naar de Landschape Arch wandelen. De moeite waard, want dit is de breedste rotsboog van het park. Deze route is het begin van Devils Garden Primitive Loop. Deze stevige wandelroute is niet voor beginners. Het is de langste wandelroute van Arches National Park en ongeveer 10 kilometer lang van begin tot eind. Op deze wandelroute wordt er geklommen op ladders en over ruig terrein. Het is één van de favoriete hikes van veel natuurliefhebbers, omdat de uitzichten formidabel zijn. Je komt langs rotsbogen die alleen langs deze wandelroute te zien zijn.

NAVTEC Expeditions begeleide tours

Arches National Park is een relatief klein nationaal park, met een simpele route en veel mogelijkheden om zelf het park te verkennen. Maar wil je toch liever onder begeleiding het park ontdekken, dan zijn er ook mogelijkheden. Bij NAVTEC Expeditions kan je een halve dag of een hele dag met een tourgids door Arches wandelen en rijden in een 4 x 4. De kosten voor een halve dag zijn 110 dollar per persoon (100 dollar voor kinderen tot en met 16 jaar). Voor een hele dag betaal je 188 dollar per persoon (of 178 dollar voor kinderen tot en met 16 jaar) en krijg je er ook een tour door het nabijgelegen Canyonlands bij.

Overnachten in en rondom Arches National Park

Arches National Park is klein, dus er zijn geen hotels of motels. Het park ligt wel op een steenworp afstand van het plaatsje Moab en hier zijn voldoende betaalbare accommodaties te vinden. Zo verblijf je al voor 50 euro in een goed hotel, bijvoorbeeld Hotel Moab Downtown. Of het iets knussere Inca Inn Motel. Dit motel heeft een gastenwaardering van 8,7 op Booking.com. Je overnacht er al voor 71 per nacht, inclusief ontbijt.

turret arch through north window arches national park
Turret Arch, gezien door North Window

Kamperen in Arches National Park

Als je toch in de natuur wilt overnachten, dan kan je met een tent of een camper in Arches National Park kamperen. De enige mogelijkheid om dit te doen is bij Devils Garden Campground. Er zijn 51 plekken beschikbaar die van tevoren kunnen worden gereserveerd. De kosten zijn 25 dollar per nacht voor een standaard of camperplek en het is back to basic, want de plekken hebben geen elektriciteit. Devils Garden Campground is gesloten van december tot en met februari.

Toegangsprijs Arches National Park

Bij het betreden van Arches National Park betaal je een toegangsprijs per voertuig, waarmee je zeven dagen het park kunt bezoeken. Voor een auto of een camper betaal je 30 dollar en voor een motor betaal je 25 dollar. Dit betaal je bij de entree, bij de self-pay station bij het visitors center of je gebruikt je America the Beautiful pas.

 

Elke maand naar de VS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld
Noëlle Meer dan 20 reizen naar de VS achter de rug en ik ken Los Angeles als mijn broekzak: het zit in mijn bloed. Naast mijn leven als zzp'er, hou ik van reizen, country muziek en American Football. Ik deel graag mijn ervaringen en kennis met jou!

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *