Home Over de VS Geschiedenis De Amerikaanse Revolutie: een simpele uitleg
De Amerikaanse Revolutie: een simpele uitleg

De Amerikaanse Revolutie: een simpele uitleg

0
0

Je hebt vast wel eens van de Amerikaanse Revolutie gehoord. Ik leg je, simpel en in grote lijnen, uit wat er toen is gebeurd. Waar bijvoorbeeld om werd gevochten tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog en hoe de revolutie is ontstaan.

Wat is de Amerikaanse Revolutie?

De Amerikaanse Revolutie is een breed begrip. Het omvat onder andere de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. De oorlog duurt van 1775 tot 1783. Hij leidt tot de onafhankelijkheid van de dertien koloniën van de Verenigde Staten van de Britten. Het revolutionaire aspect zit in het feit dat ideeën over democratie en gelijkheid uit werden gevoerd. Hoewel ze in deze tijd nog alleen golden voor blanke mannen.

Een tijdlijn van de Amerikaanse Revolutie

15e eeuw: kolonisatie

In 1492 komt Christoffel Columbus aan in Amerika. Snel daarna komt ook de Europese kolonisatie op gang. Onder meer Fransen, Britten, Spanjaarden en Nederlanders vestigen zich in de VS. Zo heeft Nederland onder andere de kolonie Nieuw-Nederland. Hier hoort bijvoorbeeld New York City bij. Groot-Brittannië is heerser van de 13 koloniën.

Amerikaanse Revolutie: Franse en Indiaanse oorlog of Zevenjarige oorlog

Tussen 1754 en 1762 speelt de Franse en Indiaanse Oorlog of Zevenjarige Oorlog. De oorlog ontstaat door de bouw van het Franse Fort Duquesne (nu het centrum van Pittsburgh). En dat terwijl er al een succesvolle Britse handelspost in het gebied ligt. De bode George Washington gaat met een brief naar de Fransen. Hierin vraagt men hen te vertrekken uit het gebied. Dit willen ze niet en dit is het begin van de oorlog.

Amerikaanse Revolutie: 1764: Sugar Act en Currency Act

De Zevenjarige oorlog tijdens de Amerikaanse Revolutie is duur voor de Britten. Belastinggeld zorgt voor de financiering. In 1764 stellen ze verschillende Acts op. Dit zijn belastingen, waar de Amerikanen niks voor terug krijgen. Dit geeft onrust en woede. Door o.a. de Sugar Act en Stamp Act wordt er opeens (meer) belasting geheven op suiker, papier en thee.

Amerikaanse revolutie
The Destruction of Tea at Boston Harbor van Nathaniel Currier

1773: Boston Tea Party

In 1773 probeert de Engelse Oost-Indië Compagnie een lading thee te slijten in Boston. Amerikaanse handelaren worden buitengesloten door het exclusieve recht. Onder het motto no taxation without representation weigeren de kolonisten langer om belasting te betalen.

Inwoners van Boston, vermomd als indianen, dringen de schepen binnen en gooien de lading thee overboord. De Britten reageren met zware maatregelen die de economie van de stad dreigen te ruïneren. Ook lokale verkiezingen en het houden van bijeenkomsten is opeens verboden.

1774: het eerste Continental Congress

In alle koloniën komen groepen bijeen die gedelegeerden selecteren. Zij spreken namens hen op het Continental Congress in Philadelphia. Het eerste is in 1774. Het is gericht op vreedzame oplossingen in de relatie met Groot-Brittannië. Het stelt daarom petities op die de koning verzoeken om de Amerikaanse eisen in te willigen. Koning George III is echter niet bereid aan de Amerikaanse te voldoen.

1775: het begin van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog

Hoewel de Amerikaanse koloniën niet persé onafhankelijk willen worden van de Britten, ontstaat er na bloedvergieten in 1775 in de plaatsen Lexington en Concord dan toch echt oorlog. De delegatie in Philadelphia komt dan opnieuw bijeen. George Washington is aangesteld als de militaire commandant van het nieuw op te richten leger.

1776: Common Sense van Thomas Paine

Het pamflet Common Sense van schrijver Thomas Paine speelt een belangrijke rol in de bevrijding. Zijn stuk wordt veel gelezen in de koloniën. Het helpt de geest rijp te maken voor onafhankelijkheid. Zijn ideeën zijn populair tijdens de Amerikaanse Revolutie. Het inspireert Thomas Jefferson en anderen tot de volgende beroemde woorden die het loop van de geschiedenis vorm geven.

We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal. That they are endowed by their Creator with certain unalienable rights. That among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness.

Decleration of Independance

Een half jaar later roept de VS de Declaration of Independance uit. De onafhankelijkheid van de Engelse kroon. Dit is op 4 juli 1776. Om deze reden is 4 juli nog steeds een belangrijke feestdag in Amerika. Op de 4th of July viert men Independence Day.

1783: Vrede van Parijs

De Amerikaanse Revolutie eindigt met de Vrede van Parijs in 1783. Dit is ook het einde van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. In dit verdrag erkennen de Britten de Amerikaanse onafhankelijkheid.

 

Elke maand naar de VS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld
Linda Ik ben freelance SEO-tekstschrijver en helemaal gek van de VS. Oprichter van Hurray-USA. Als ik de kans zou krijgen, zou ik dolgraag in de VS willen wonen. Ik ben gek op Las Vegas, Boston en natuurlijk New York City, maar ontdek ook graag de Nationale Parken.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *