Home Over de VS Amerikaanse presidentsverkiezingen: het stemproces
Amerikaanse presidentsverkiezingen: het stemproces

Amerikaanse presidentsverkiezingen: het stemproces

0
0

Iedere vier jaar worden er Amerikaanse presidentsverkiezingen gehouden. Dit jaar zullen de 58e verkiezingen van de Verenigde Staten worden gehouden.

Hoe werkt het stemproces voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen?

De Amerikaanse presidentsverkiezingen vinden plaats op 8 november 2016. Hierbij worden de 45e president en de 48e vicepresident van Amerika gekozen. De huidige president, democraat Barack Obama, kan zich niet meer kandidaat stellen aangezien hij al twee ambtstermijnen (acht jaar) heeft volbracht.

Amerikaanse presidentsverkiezingen: beschikbaar stellen als kandidaat

Om je verkiesbaar te stellen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen moet je volgens de Amerikaanse grondwet in de Verenigde Staten geboren zijn, er veertien jaar gewoond hebben en minstens 35 jaar oud zijn. Dit jaar strijden onder andere Donald Trump en Hillary Clinton tegen elkaar in de strijd om de machtigste positie ter wereld.

Amerikaanse presidentsverkiezingen
Trump en de Clintons op de bruiloft van Trump en zijn vrouw Melania. Foto en copyright: Maring Photography/Contour/Getty Images

Registreren als kiezer

Kiezers moeten aan verschillende eisen voldoen voordat ze mogen stemmen. Je moet als inwoner namelijk geregistreerd staan als kiezer. Niet iedereen heeft zich geregistreerd voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Ongeveer 70 procent van de stemgerechtigden staat daadwerkelijk ingeschreven. Je kunt je als Amerikaan registreren als Democraat, Republikein of als onafhankelijke kiezer. Wanneer je ingeschreven staat als Republikein of als Democraat mag je meedoen aan de gesloten voorverkiezingen. Onafhankelijke kiezers kunnen hier alleen aan meedoen als een voorverkiezing toegankelijk is voor alle kiezers. Bij de presidentsverkiezingen in Amerika kan iedereen die geregistreerd staat als kiezer in de VS zijn stem uitbrengen.

amerikaanse presidentsverkiezingen

Stemmen op Election Day

Wanneer de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn aangebroken, is het nog maar de vraag of alle geregistreerde stemmers op komen dagen. Bij de meest recente verkiezingen lag de opkomst rond de 50 procent (van de 70 procent die zich daadwerkelijk heeft geregistreerd). Election Day is de dag waarop de verkiezingen worden gehouden. Deze dag vindt iedere vier jaar plaats op de dinsdag na de eerste maandag in november.

Amerikaanse presidentsverkiezingen

Amerikaanse presidentsverkiezingen 2016

De volgende verkiezing zal dus op 8 november 2016 zijn. In Amerika is het zo dat als je meer dan de helft van de stemmen krijgt in een staat, je alle kiesmannen in die staat achter je krijgt. In totaal zijn er 538 kiesmannen te verdelen. Degene die de meeste kiesmannen achter zich heeft, wint de verkiezingen. In de kleine staten vallen er drie kiesmannen te winnen. In hele grote staten zijn het er veel meer. In Californië kunnen 55 kiesmannen worden verdiend. Het is tijdens de verkiezingen vooral spannend wat er in de grote staten gestemd wordt. Veel staten zijn overwegend Republikeins of Democratisch. Juist in de staten waar zowel Democraten als Republikeinen kunnen winnen, is de uitslag spannend. Het kan gebeuren dat de verliezer uiteindelijk toch wint, omdat diegene meer kiesmannen achter zich heeft. In het stemproces voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen gaat het erom hoeveel kiesmannen je hebt gewonnen. Niet om de hoeveelheid stemmen die je hebt gekregen.

 

Elke maand naar de VS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld
Linda Ik ben freelance tekstschrijver, moeder van twee kleuters en helemaal gek van de VS. Oprichter van Hurray-USA. Als ik de kans zou krijgen, zou ik dolgraag in de VS willen wonen. Ik ben stapelgek op Las Vegas, Santa Monica en New York.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *