Alaska, the Last Frontier

Alaska, the Last Frontier

Alaska, the Last Frontier

0
0

Alaska is verreweg de grootste staat in de Verenigde Staten. De oppervlakte beslaat 1.717.854 vierkante meter en de staat heeft ongeveer 737.000 inwoners. Daarmee is de staat qua oppervlakte net zo groot als Spanje, Duitsland, Frankrijk, België, Nederland en Luxemburg samen. Alaska grenst niet aan andere staten in de VS, maar in het oosten wel aan Canada. Alaska heeft veel eilanden en is tegelijkertijd de meeste noordelijke en westelijke staat van de VS.

Alaska bezoeken

Nog gaver dan de Amerikaanse populaire steden, zijn de landschappen en het natuur die Amerika rijk is. Droom jij ervan om een reis maken door het échte wilde westen van de Verenigde Staten? Mensen met een liefde voor ruige landschappen met een horizon zonder eind en wilde dieren kunnen hier hun geluk niet op. Ruig en wonderschoon, dat is The Last Frontier. Maar ondanks het enigszins gevaarlijke imago, verkregen door de meedogenloze natuur en mede ook door het tragische eind van de film Into the Wild kun je ook van de wildste staat van Amerika genieten zonder daarbij direct gevaar te lopen.

Lees ook: wilde dieren in Alaska

alaska berg

De bekendste steden

In 1906 werd het zuidoostelijk gelegen Juneau als de hoofdstad van Alaska gekozen. Het is de enige staatshoofdstad in Amerika die alleen per boot of vliegtuig te bereiken is. Anchorage is de grootste stad. Deze stad maakt deel uit van een groot industrieel gebied en staat onder andere bekend als de startplaats van de Iditarod Trail Sled Dog Race, een jaarlijkse sledehondenrace van ruim 1700 kilometer. Leuk weetje: Anchorage is de stad met de meeste native American inwoners van geheel Amerika. Het is een stad midden in de wildernis.

Utqiaġvik

In het uiterste noorden van Alaska vind je Barrow (Utqiaġvik): een plek die je alleen per vliegtuig kunt bereiken en soms per auto via een ongeasfalteerde weg. Het wordt afgeraden om deze weg af te leggen na september. Je zou het niet verwachten in Alaska, maar zelfs het meest noordelijk gelegen Barrow ontvangt in de zomer geen sneeuw. Een andere stad die voornamelijk bekend is vanwege zijn afgelegen ligging, is Nome, nabij Rusland. Ook deze stad is enkel bereikbaar via het vliegtuig. Tot slot heb je nog Sitka. Deze stad is qua oppervlakte de grootste stad in de Verenigde Staten.

noorderlicht alaska

Het noorderlicht in Alaska

Fairbanks vind je in het midden van Alaska en hier heb je het meeste kans om het Noorderlicht te spotten. Het noorderlicht in de staat laat zich maar liefst 300 dagen per jaar zien in deze stad. De maanden september tot en met april zijn het meest geschikt om het noorderlicht te spotten in Alaska.

Geschiedenis

In het begin werd Alaska gekoloniseerd door Eskimovolkeren en diverse indianenstammen. De Russen waren daarna degenen die het gebied verkenden. De zee tussen Alaska en Rusland werd de Beringstraat genoemd door de Russen, daarnaast werden er een aantal nederzettingen gevestigd die bekend staan als Russisch-Amerika. Op 30 maart 1867 werd het door de VS gekocht van Rusland. De VS betaalden Rusland maar 7.200.072 dollar voor het gebied, omdat Rusland dacht dat het niet veel waard was. Op 18 oktober 1867 vond de officiële overdracht plaats, die datum wordt nog steeds gevierd op de zogenoemde Alaska Day. De staat werd de 49e staat van de VS op 3 januari 1959. Alleen Hawaï is een nieuwere staat.

Bezienswaardigheden in Alaska

Grote kans dat de natuur en wildlife van Alaska je verwachtingen enorm gaan overtreffen. Eindeloze horizons, ruige landschappen, bossen en bergen bepalen het zicht. Als je van plan bent om een roadtrip te maken door Alaska, wees er dan op voorbereid dat je op sommige snelwegen om de tien minuten zal moeten stoppen vanwege het overdonderde uitzicht. De ene plek is nog mooier dan de ander. Ook laat wildlife zich vaak van haar mooiste kant zien, zelfs vanaf de snelweg. Uilen, elanden, beren, arenden; met een beetje geluk kan je ze allemaal spotten vanuit de auto. De belangrijkste bezienswaardigheden in Alaska zijn de spectaculaire natuur en haar oorspronkelijke bewoners, de wilde dieren.

mount mckinley alaska
Mount McKinley

Nationale parken in Alaska

Het bekendste park in Alaska is het Denali National Park. Denali betekent ‘de grote’, wat slaat op de grootste berg van Noord-Amerika, de Denali (ook wel Mount McKinley). Deze berg is 6149 meter hoog. Veel bergen van het Alaskagebergte liggen in dit gebied, waaronder de Mount Foraker. In het natuurgebied vind je grote zoogdieren, zoals grizzlyberen, rendieren, wolven en elanden. Een ander bekend natuurgebied is het Katmai National Park, wat alleen per boot of vliegtuig te bereiken is. In dit gebied vind je vijftien vulkanen, waarvan er nog vijf actief zijn. In het Kenai Fjords National Park, gelegen op het Kenai-schiereiland, vind je dieren zoals de stellerzeeleeuw, papegaaiduikers en de Amerikaanse zwarte beer. De meest bekende gletsjer van Alaska is de Portage Glacier.

Reizen naar Alaska

Je moet er wat voor over hebben om Alaska te bereiken, hoe je het ook wendt of keert, het blijft een eindje vliegen. Het voordeligst is om naar Anchorage te vliegen. Er zijn geen directe vluchten naar Anchorage, in de meeste gevallen zal je een overstap maken in New York City, Chicago, Seattle of Reykjavik (IJsland). Icelandair heeft over het algemeen goede verbindingen en tussenstop op IJsland van tot een week is zelfs gratis te combineren met een ticket. Vergelijk eenvoudig prijzen via Vliegtickets.nl.

Tijdsverschil

In Alaska hanteren ze de Alaska Standard Time, daardoor is het 10 uur vroeger dan in Nederland. Op de Aleoeten (een eilandengroep), is het 11 uur vroeger. Tussen de tweede zondag in maart en de laatste zondag in maart en tussen de laatste zondag in oktober en de eerste zondag in november is het 9 uur vroeger en op de Aleoeten 10 uur. Een reis naar Alaska neemt veel tijd in beslag. Wanneer je naar de hoofdstad Juneau vliegt, doe je er ongeveer 19 uur over (met tussenstops). Een vlucht naar de stad Anchorage kun je ongeveer in 14,5 tot 15,5 uur redden (dat is inclusief één tussenstop in Seattle).

sledehonden alaska

Klimaat

Het klimaat van de staat is voor velen een reden om niet naar Alaska te gaan. Begin je al te bibberen bij het idee om een tijd in de buitenlucht door te brengen? Dat is helemaal niet nodig, want de zomer en herfst zijn qua temperaturen en regenval zeer gelijk aan het Nederlandse klimaat. Alleen de winters zijn over het algemeen heftiger, hoewel deze door de dreiging van klimaatverandering ook steeds milder worden.

Er heersen verschillende klimaten in de staat. Één derde van Alaska ligt boven de Noordpoolcirkel. Hier is het uiteraard het koudst. Dit noordelijke deel heeft een toendraklimaat, waar het in de wintermaanden tientallen graden onder nul kan worden. Dit is zowel overdag als ’s nachts. Ook in de zomer komt de temperatuur nauwelijks boven het vriespunt uit. In het zuidoosten van Alaska, in de omgeving van hoofdstad Juneau, ligt het warmste gebied met een gematigd zeeklimaat. Het grootste deel van de staat heeft een koel landklimaat. De gemiddelde temperatuur hier is in de zomer zo’n tien graden. In de stad Anchorage wordt het op z’n koudst -15 graden en in de zomer wordt het maximaal 20 graden.

 

Elke maand naar de VS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld
Linda M. Ik ben een editor, een blogger en een geboren Amerikaanse die in Nederland is opgegroeid. Momenteel noem ik Berlijn mijn thuis maar Amerika is mijn vaderland en het land waarover ik heerlijk kan wegdromen. Het ultieme doel is om mij hier ooit te vestigen. Wel heb ik al eens een roadtrip gemaakt van 6000 km door de VS. De teller van het aantal bezochte staten staat momenteel op 22.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *