Home Reisgids Alabama, the Yellowhammer State in de VS
Alabama, the Yellowhammer State in de VS

Alabama, the Yellowhammer State in de VS

0
0

Alabama is één van de zuidoostelijke staten van de Verenigde Staten. De staat wordt omringd door Tennessee, Mississippi, Georgia en Florida en er wonen ongeveer 4,8 miljoen mensen. De hoofdstad is Montgomery. De Amerikaanse southern rockband Lynyrd Skynyrd voelde zich zo thuis in de Amerikaanse staat dat ze er een lied overschreven genaamd Sweet Home Alabama. En je kent vast de gelijknamige film met Reese Witherspoon ook wel.

De bekendste steden van Alabama

De grootste stad van de staat is Birmingham. Het is niet de hoofdstad, maar het telt wel de meeste inwoners; zo’n 212.000. De hoofdstad is Montgomery, waar ongeveer 200.000 mensen wonen. De stad Birmingham wordt vooral gekenmerkt door hoge gebouwen en de banken spelen een belangrijke economische rol. Montgomery is vooral bekend vanwege zijn inwoner Martin Luther King Jr., die tussen 1954 en 1960 predikant was in de King Memorial Baptist Church op Dexter Avenue. In de stad zijn dan ook veel bezienswaardigheden die met hem te maken hebben zoals Dexter Parsonage Museum (zijn huis) en het Civil Rights Memorial Center. Andere bekende steden zijn Mobile en Huntsville. De staat is in totaal onderverdeeld in 67 county’s.

alabama
Yellowhammer bird, waardoor de staat zijn bijnaam kreeg.

Geschiedenis van Alabama

Alabama is als 22e staat van de Verenigde Staten opgenomen. De naam van de staat is afgeleid van een indianenstam die er op dat moment leefde. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog waren er veel slaven werkzaam in de staat en ook daarna was racisme een groot probleem. Het ging zelfs zover dat er wetten werden aangenomen waardoor de zwarte bevolking niet meer mocht stemmen. Tijdens de civil rights movement werden deze wetten in de jaren 1960 weer buiten werking gesteld. De bijnaam, Yellowhammer State, komt van de Yellowhammer (Geelgors): een geel vogeltje wat er leeft.

Bezienswaardigheden in Alabama

Alabama heeft een gevarieerd aanbod aan bezienswaardigheden zoals musea, theaters en festivals. Zo kent Birmingham alleen al drie verschillende soorten Hall of Fame’s: de Jazz Hall of Fame, de Sports Hall of Fame en de Men’s Hall of Fame aan Samford University. Iedere toerist kan zich hier vermaken. Of je nu een liefhebber bent van cultuur, architectuur, natuur of sport, in Alabama vind je genoeg bezienswaardigheden waar jij je hart kunt ophalen. Denk bijvoorbeeld aan het Alabama Shakespeare Festival, Dexter Avenue King Memorial Baptist Church, Alabama’s Governor’s Mansion en Oakleigh House. Ook de stranden zoals Gulf Shores en Orange Beach zijn erg populair. In de warme zomermaanden is het hier goed te vertoeven.

alabama
Governor’s Mansion in Montgomery

Tijdsverschil in en reizen

De afstand van Amsterdam naar Alabama bedraagt ongeveer 7.290 kilometer en daar doe je met een vlucht met tussenstop naar de hoofdstad Montgomery ongeveer veertien uur over. In Alabama zit je in de Central Standard Time (CST) waardoor het tijdsverschil tussen Nederland en Alabama ongeveer zeven uur is. Het is daar dus zeven uur vroeger en tussen de tweede en laatste zondag van maart en tussen de laatste zondag in oktober en de eerste zondag in november is het zes uur vroeger.

Klimaat

Over het algemeen is het klimaat zeer warm en vochtig. Het klimaat kent warme zomers met temperaturen in de maanden juni, juli en augustus rond de 32 graden met soms uitschieters naar 37, 38 of zelfs 39 graden. Maar wees niet verbaasd als de temperatuur de volgende dag plots veel kouder is want het weer kan er zeer snel omslaan. De winters zijn over het algemeen mild met een gemiddelde temperatuur van vier graden in Mobile, twee graden in Montgomery en een graad in Birmingham. Slechts ongeveer 35 dagen per jaar komt de temperatuur onder het vriespunt.

 

Elke maand naar de VS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld
Linda Ik ben freelance SEO-tekstschrijver en helemaal gek van de VS. Oprichter van Hurray-USA. Als ik de kans zou krijgen, zou ik dolgraag in de VS willen wonen. Ik ben gek op Las Vegas, Boston en natuurlijk New York City, maar ontdek ook graag de Nationale Parken.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *