Alaska, the Last Frontier

Alaska, the Last Frontier

Alaska, the Last Frontier

0
0

Alaska is verreweg de grootste staat in de Verenigde Staten. De oppervlakte beslaat 1.717.854 vierkante meter en de staat heeft ongeveer 737.000 inwoners. Daarmee is het qua oppervlakte net zo groot als Spanje, Duitsland, Frankrijk, België, Nederland en Luxemburg samen. De staat grenst niet aan andere staten in de VS, maar grenst in het oosten wel aan Canada. Alaska heeft veel eilanden en is tegelijkertijd de meeste noordelijke en westelijke staat van de VS.

De bekendste steden in Alaska

In 1906 werd Juneau als de hoofdstad van Alaska gekozen. Het is de enige staatshoofdstad in Amerika die alleen per boot of vliegtuig te bereiken is. Het is ook niet de grootste stad van de staat, dat is namelijk Anchorage. Deze stad maakt deel uit van een groot industrieel gebied en staat onder andere bekend als de startplaats van de Iditarod Trail Sled Dog Race, een jaarlijkse sledehondenrace van ruim 1700 kilometer. Andere bekende steden zijn Fairbanks, Unalaska (gelegen op het gelijknamige eiland) en Sitka. Die laatste is qua oppervlakte de grootste stad in de Verenigde Staten. De staat heeft 18 county’s.

Alaska kodiak bears
Kodiakberen op Admiralty Island. Foto en copyright: David Kulberg/davidkulberg.com

Geschiedenis van Alaska

In het begin werd Alaska gekoloniseerd door Eskimovolkeren en diverse indianenstammen. De Russen waren daarna degenen die het gebied verkenden. De zee tussen Alaska en Rusland werd de Beringstraat genoemd door de Russen, daarnaast werden er een aantal nederzettingen gevestigd die bekend staan als Russisch-Amerika. Op 30 maart 1867 werd het door de VS gekocht van Rusland. De VS betaalden Rusland maar 7.200.072 dollar voor het gebied, omdat Rusland dacht dat het niet veel waard was. Op 18 oktober 1867 vond de officiële overdracht plaats, die datum wordt nog steeds gevierd op de zogenoemde ‘Alaska Day’. De staat werd de 49e staat van de VS op 3 januari 1959. Alleen Hawaï is een nieuwere staat.

Denali NP in Alaska
Een eland in Denali National Park. Foto en copyright: John Hyde

Bezienswaardigheden in Alaska

Je kunt in deze staat vooral genieten van de prachtige natuur. Het bekendste park is de staat is het Denali National Park. Denali betekent ‘de grote’, wat slaat op de grootste berg van Noord-Amerika, de Denali (ook wel Mount McKinley). Deze berg is 6149 meter hoog. Veel bergen van het Alaskagebergte liggen in dit gebied, waaronder de Mount Foraker. In het natuurgebied vind je grote zoogdieren, zoals grizzlyberen, rendieren, wolven en elanden. Een ander bekend natuurgebied is het Katmai National Park, wat alleen per boot of vliegtuig te bereiken is. In dit gebied vind je vijftien vulkanen, waarvan er nog vijf actief zijn. In het Kenai Fjords National Park, gelegen op het Kenai-schiereiland, vind je dieren zoals de stellerzeeleeuw, papegaaiduikers en de Amerikaanse zwarte beer. De meest bekende gletsjer van Alaska is de Portage Glacier.

Plane in Alaska
De makkelijkste manier van reizen in en naar Alaska: per vliegtuig. Foto en copyright: Eugen Marculescu/Flickr

Tijdsverschil in en reizen naar Alaska

In Alaska hanteren ze de Alaska Standard Time, daardoor is het 10 uur vroeger dan in Nederland. Op de Aleoeten (een eilandengroep), is het 11 uur vroeger. Tussen de tweede zondag in maart en de laatste zondag in maart en tussen de laatste zondag in oktober en de eerste zondag in november is het 9 uur vroeger en op de Aleoeten 10 uur. Een reis naar Alaska neemt veel tijd in beslag. Wanneer je naar de hoofdstad Juneau vliegt, doe je er ongeveer 19 uur over (met tussenstops). Een vlucht naar de stad Anchorage duurt ongeveer even lang en soms nog langer.

Klimaat Alaska

Er heersen verschillende klimaten in Alaska. Één derde van de staat ligt boven de Noordpoolcirkel. Hier is het uiteraard het koudst. Dit noordelijke deel heeft een toendraklimaat, waar het in de wintermaanden tientallen graden onder nul kan worden. Dit is zowel overdag als ‘s nachts. Ook in de zomer komt de temperatuur nauwelijks boven het vriespunt uit. In het zuidoosten van Alaska, in de omgeving van hoofdstad Juneau, ligt het warmste gebied met een gematigd zeeklimaat. Het grootste deel van de staat heeft een koel landklimaat. De gemiddelde temperatuur hier is in de zomer zo’n tien graden. In de stad Anchorage wordt het op z’n koudst -15 graden en in de zomer wordt het maximaal 20 graden.

Danique Journalist, tekstschrijver en blogger die al jaren droomt van een bezoekje aan New York City. Nog nooit buiten Europa geweest, maar de eerste verre reis gaat zeker naar Amerika. Tot die tijd schrijf ik graag over dit bijzondere land en sta ik regelmatig in de keuken om Amerikaanse recepten klaar te maken.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *